Şakir SARIÇAY

[email protected]

 Ekonominin sinerjisi fuarlar

İşletmelerin üretim ve satışlarını arttırmada tartışmasız başrol oynayan fuar organizasyonları gerek iç piyasada gerekse dış piyasada önemini koruyor. Firmalarımız ulusal ve uluslararası fuarlarda boy göstermeye devam ediyorlar. Gıda ve gıda teknolojileri

İşletmelerin üretim ve satışlarını arttırmada tartışmasız başrol oynayan fuar organizasyonları gerek iç piyasada gerekse dış piyasada önemini koruyor. Firmalarımız ulusal ve uluslararası fuarlarda boy göstermeye devam ediyorlar. Gıda ve gıda teknolojileri konusunda Ortadoğu, Uzakdoğu, Afrika, Avrupa ve Amerika’da düzenlenen fuarlara Türk firmaları yoğun katılım gösteriyorlar.

Her zaman söylediğim gibi ‘Girişimcilik ruhunu ateşleyen ve yönlendiren en önemli organizasyonlar fuarlardır’. Çünkü fuarlar insanın beş duyu organına hitap eden ve ürünü tüm boyutları ile müşterilerinin önüne seren organizasyonlar olarak güncelliğini her zaman koruyacaktır. Sonbahar demek fuarlar için ilkbahar anlamına gelip, fuarların start aldığı bir mevsimdir. Sonbahar ile birlikte hem ülkemizde hem de dünyadaki fuarlar kapılarını firmalar ve ziyaretçilerine açmak konusunda büyük bir yarışa girmektedirler. Bu fuarlar ile birlikte ekonomilerdeki sinerji hızla yükselmekte ve firmalar yeni hedefler belirlemektedir.

Ülkemizde ekonomide, teknolojide ve inovasyonda yaşanan gelişmeler ile birlikte gıda işletmeleri ve gıda teknolojileri üreten firmalar da iç piyasaya ek olarak uluslararası pazarlarda yoğun bir rekabet içerisine girmiş durumdadır. Yüksek rekabet arenasında ihracatlarını arttırmayı hedefleyen firmalarımızın yabancı firmalar ile en önemli buluşma noktaları fuarlardır. Yurtdışında düzenlenen ve piyasada rüştünü ispatlamış fuarlar yüksek metrekare stant fiyatlarına rağmen katılımcı sayısını hızla arttırmaktadır. Çünkü; fuarlardan alınan siparişler ile firmalarımız zaman zaman altı aylık veya bir yıllık dilimlerdeki üretim kotalarını kapatabilmektedirler. Onun içindir ki; fuarlar firmaların vazgeçilmez pazarlama mecralarından biri olmaya devam edecektir.

Türkiye’de 400’ün üzerinde fuar düzenleniyor. Bu fuarların büyük çoğunluğu ulusal organizasyon özelliği taşımaktadır. Başarılı uluslararası fuarlarımız olmakla birlikte stant metrekare fiyatlarımız ve katılımcı sayısının düşüklüğü dolayısı ile rekabette zorlanmaktayız. İlk fuarcılığımız İzmir’de başlamakla birlikte, İstanbul Türkiye fuarcılığının merkezi durumundadır ve ülkemizde düzenlenen uluslararası fuarların %75’ine ev sahipliği yapmaktadır.

Dünyada hızla gelişen internet ve dijital yayıncılığa rağmen, fuarcılık belki şekil değiştirebilir ama etkinliğini devam ettirecektir.