İbrahim YILDIRIM

[email protected]

YİNE MASKİ (MANİSA SU VE KANALİZASYON İDARESİ)

MASKİ ile ilgili yazımda, gelişmeleri siz okuyucularımla paylaşacağıma söz vermiştim. Aynı konuya devam edelim.

Ağustos’un 1’inden beri her gün MASKİ yi arıyoruz ve arıza bildiriyoruz. Artık bizim binamıza giren MASKİ suyu değil, DAĞ suyu dendikten sonra gelinmemeye başlandı. Gelmezlerdi gelmemesine de, “DAĞ suyu” olduğunu nasıl tespit etmişler ve nasıl “MASKİ suyu değil” diyebilmişlerdi?

1. Binaya gelen ana şartel kapatılıp açılarak ses dinlemişler.

2. Suda klor testi yapmışlardı.

Yağcılar’ın son Belediye Başkanı kadim dostum Mustafa Yenen, bir klorcunun değerlendirmesini nakletti:  “Kolor her yüz metrede %5 kaybolur”. Bu durumda 2 km de eser kalmaz. Üstelik sızıntıyla topraktan geçen suda hiç eser kalmazdı.

Tespitte kullanılan bu iki yöntemin kesinlik ifade etmediği açıktı. MASKİ Teknik ekibinin bu yöntemi,  bana yıllar öncesinden okuduğum bir hikâyeyi hatırlattı; Keçi kuyruğuna bakarak hava tahmin raporu çıkarmak:

Yükü şeker olan bir kervan, konakladığı kervansaraydan hareket edecektir. Fakat hava durumu kervancı başı için önem arz etmektedir. Hava kapalıdır. Yağış varsa, risk büyüktür. Çünkü yükü şekerdir. Yağmur altında şekerler erir. Dışarıda koyun otlatmakta olan çobana sorarlar. Çoban keçinin kuyruğuna bakar, bakar, bakar ve kararını verir:

- "Hayır beyim. Hava açık olacak ve yağmur yok" der.

Kervancı başı bu habere sevinir ve yola çıkmaya karar verirler. Üç - dört saat gittikten sonra, gök çatlamış, bardaktan boşanırcasına yağan yağmur, kervanın bütün yükünü eritip yok etmiştir. Başta kervancı başı olmak üzere bütün ekip son derece üzgündür. Kervancı başı:

- "Keçi kuyruğundan termometre olursa, olacağı budur" der.

MASKİ den ayrıldıktan sonra, Özel Sıhhi Tesisatçı Ali Berksoy’u buldum. Kendisi, bilgisayarla kaçak suyun yerini tespit edebileceğini bu işi “Evvel Allah hallederiz”, dedi. Ertesi gün (5 Ağustos 2022-dün) sabah saat 10 da anlaştık.

Akşam eve geldiğimde, her Cuma yazdığım yazımı hazırladım ve bu konuyu işledim. Gece gazeteye gönderdim. Sabah saat 10 ‘da Tesisatçı Ali geldi. Yaklaşık bir saatlik bilgisayarlı aramayla suyun patlak yerini tespit etti. Kaldırımdaki karoyu kaldırarak altındaki suyu gösterdi. Ve suyun MASKİ suyu olduğunu raporuyla da tescil etti. (Bunun için kendisine 1.150- TL ödedim.) Bana hemen 185 ‘i ararsam MASKİ ekibinin geleceğini söyledi. Ben ise, önceki gerek telefon ve gerek vicahi görüşmelerimizden sonra, aynı isim ve adrese gelmeyecekleri kanaatindeydim.

Facebook MASKİ sayfasındaki Messenger’dan, hem Cuma günkü yazımı hem de, tesisatçı Ali’nin tespitini bildirince, “İlgili birime iletildi” mesajı geldi.

Cuma Namazı sonrası, eşim aradı; MASKİ’ den geldiler, diye… Eve geldiğimde, MASKİ Ekibi, Tesisatçı Ali’nin gösterdiği yeri kazıp su kaçağını bulduklarını ve sorunu giderdiklerine şahit oldum.

Burada, öncelikle Özel sıhhi tesisatçım Ali Berksoy’a, yaptığı isabetli tespit için teşekkür ederim.

Ege Manşet Gazetesindeki yazıma anında duyarlılık gösteren, Maski Genel Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Cengiz Ergün’e de ayrı ayrı yürekten teşekkür ederim.

Bu hadisenin otokritiğini yapmak faydalı olur diye düşünüyorum. Zira madem otokritik; her faaliyetten bir kanuniyet ve her mağlubiyetten bir muzafferiyet kaidesi çıkarmaktır, bunda nerelerde hata yapılmıştır:

1. Kurumsallaşmış MASKİ’nin elinde, su kaçağını tespit edecek, bilgisayarlı cihaz yok mudur? Yoksa olmalıdır. Ayrıca, her türlü ihtimali gözeterek, iyice incelemelidirler.

2. Vatandaşın mağduriyetini görüp de, mevzuatı gösterip çaresizliği söylemek yerine, üst amirleriyle konuyu görüşüp yahut vatandaşı görüştürüp çözüm odaklı olmalıdırlar. Vatandaşı sorunu ile baş başa bırakmamak esas olmalıdır. Farz edelim Apartmanımıza “Dağ Suyu” akmaktaydı. Vatandaşa öyle “sorunların ile yaşa, buna alış” dercesine bigâne kalınmamalıdır.

3. Call Center hizmetindeki personelin güzel eğitilmiş son derece nazik ve konuşma üslubunu takdir ediyorum. Önce kendini tanıtmaları gelenek hitapları malumdur : “Buyrun ben Ayşe, size nasıl yardımcı olabilirim?”  Vatandaş ile temas halindeki Teknik Ekibin de isimleri giydikleri elbiselerin göğsünün sağ veya soluna yazılmalıdır. Böyle bir isimlik elzemdir, kanaatindeyim. Her kurumsallaşmış yerde örneğin askeriyede dahi vardır.

4. Bu örnekte, apartman dışında MASKİ’nin kangal borusundaki patlağın apartmanımıza sızdırdığı suyu, itfaiyenin çekmesi için ödediğimiz meblağ ile yukarıda 1. Maddede zikredilen hata nedeniyle, Özel Tesisatçıya yaptırdığımız tespit bedeli, günlerce dalgıç pompa çalıştıran Bodrum Kattaki tek emekli komşumuzun hiç de göz ardı edilemeyecek elektrik giderleri, evine verilen zarar hatta apartmana dahi verilen zarar, halen dahi 20 günden fazla asansörümüzün çalışmayışı nedeniyle oluşan mahrumiyetler onun mahkemeye başvurmasına hacet kalmadan tazmin edilmelidir.

Bu vesileyle özveri ile çalışan, aldığını hak eden tüm emekçilere, “Halka hizmet, Hakka Hizmettir” anlayışında halka karşı mütevazı, nazik, saygılı ve müşfik olan tüm yöneticilere sevgi ve saygılarımı sunarım.

Kenan TOKGÖZ

Kenan TOKGÖZ

VEFA VE ADANMIŞLIK: YENİDEN İBADETE AÇILAN KEMERALTI CAMİİ ÜZERİNE BİR GÖNÜL YAZISI...

SÜPER LİG PUAN DURUMU

Puan Tablomuz Otomatik Güncellenmektedir.