İbrahim YILDIRIM

[email protected]

MANİSA’DA MESİR HAFTASI

484. Manisa Geleneksel Mesir Festivali 28 Nisan Pazar günü Sultan Camii Şerefe ve kubbelerinden halka saçılacak Mesir macunu ile sona erecek.

Kanunî Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan Manisa’da rahatsızlanır. Buldan’lı Muslihiddin Merkez Efendi 41 çeşit baharattan yaptığı “Mesir Macunu” sayesinde iyileşir. Bunun üzerine Hafsa Sultan her sene Nevruz günü bu macunun halka saçılmasını vasiyet eder. Halka saçılmadan önce bu macunun hastalara şifa vermesi için dua edilir. O nedenle dualı olan bu mesir macununu kapmak önem arz etmektedir. Şimdilerde 21 Mart’a gelen Nevruz günü soğuk olduğu düşünülerek, Nisan ayının 20’sinden sonrası uygulanmaktadır.

Eski Manisa manilerinden:

“Manisa’nın Mesiri /Oluverdim esiri

Otuz yıl önce yedim/ Hiç gitmedi tesiri”

Eski etkinliklerde kızlar bir gün öncesinden ellerine kına yakarlar Mesir saçımına elleri kınalı çıkarlarmış. Sultan Camii Minare ve kubbelerinden Mesir macunu saçan hafızlara ellerini göstererek:

“Hafız! Kınalarıma baksana
Baksan da Mesir atsana”

Diye bağırırlar, Hafız oralı olmazsa bu sefer:

“Hafız kınalarıma bakmaz ki,
Baksa da mesir atmaz ki”
 diye sitemler söylerlermiş.

Bu sene 484. ‘sü düzenlenen “Manisa Mesir Şenlikleri” , kültürel bir festivale dönüşmüş durumdadır. 28 Nisan Pazar günü atılacak Mesir Macunu öncesi 23-28 Nisan Mesir Festivalidir. Bu cümleden olarak, sizlere dikkatimi çeken iki güzel sergiden bahsedeceğim.

MANİSA’DA İKİ GÜZEL SERGİ:

I. EĞİTİME KATKI DERNEĞİ NAHT SERGİSİ

Bazen güzel haberleri ve güzel şeyleri bahsetmeyi ıskalıyorum. Hani meşhur sözdür ya, “Şeytan taşlamaktan namaz kılmaya vakit bulamıyoruz” diye. Bugün Manisa’mızdan iki güzel insandan bahsedeceğim; Prof. Dr. Süleyman Sami İlker ve Hasan Kabadağ. Her ikisini de emekli olup da Manisa’ya geri döndükten sonra tanıdım. Bunlar 2011 de kurdukları “Eğitime Katkı Derneği” aracılığıyla ihtiyaç sahibi yıldızı parlak öğrencilere burs veriyorlar. Bu sene burs verdikleri öğrenci sayısı; 153. Ayda yaklaşık 100.000 TL dağıtıyorlar.

Bu meblağı bağış yoluyla temin ediyorlar. Buna ilaveten Sayın Hasan Kabadağ bir Naht Sanatı Ustası… Her sene bir yıl boyunca ürettiği sanat eserlerini sergiler ve satışından elde ettiği geliri “Eğitime katkı Derneği”nin hesabına aktararak burs olarak öğrencilere dağıtır. 76 yaşındaki Hasan Kabadağ, Naht Sanatı için Kurşunlu Han’daki mektebinde öğrencilerine Kurs vermekte, birlikte üretim yapmaktadır. Dünyaca ünlü 74 yaşındaki emekli Matematik Profesörü Necdet Bildik büyük bir tevazuuyla onun öğrenciliğini yaptı. Naht Kursu aldı, üretime katkıda bulundu. Aynı şekilde CBÜ Tarih bölümü öğretim üyeliğinden emekli Sadık Doğan ile Adnan ve Alev Aytaçlı çifti de hem Naht sanatı öğrenciliği hem de üretimde bulundular.

Bir yıldır ürettikleri ürünleri 23 Nisan 28 Nisan 2024 tarihleri arasında BŞB Kültür Salonu Fuayede sergiliyorlar. Sayın Hasan Kabadağ, malzeme açısından kendilerine yardımda bulunan Mobilyacı Salih Yavuz ile Arya Mobilya’ya, matbaa basım için Engin Mühendisliğe özel olarak teşekkür etmektedir.

Dün (25.04.2024 Perşembe) bu sergiyi gezdim. Sayın Hasan Kabadağ sergi ve eserler konusunda ayrıntılı bilgiler verdi. Gerçekten çok incelik isteyen bu eserlerin meydana geliş hikâyesi dinlemeye ve takdire değer. Tüm sanatseverleri bu sergiyi gezmelerini tavsiye ederim. Özellikle de hem bu sanat eserlerinden edinmek hem de Eğitime katkıda bulunmak isteyen hayırseverlerin gezmelerini tavsiye ediyorum.

Ayrıca konuya ilgi duyacak hayırseverlere adı geçen derneğin sitesi ile İBAN numaralarını buradan arz ediyorum:
www.egitimekatkidernegi.org.tr

Zıraat Bankası Manisa Şubesi - TR45 0001 0001 8874 3465 6650 01

Türkiye Finans Katılım Bankası Manisa Şubesi - TR37 0020 6000 6401 6780 3700 01

Ayrıca Dernek yönetiminden hassaten duyurudur:

Derneğimizin gideri hiç yoktur. Bağışların tamamı öğrencilere gitmektedir.

II. İSMAİL ÇEŞMECİ RESİM SERGİSİ

Aynı yerde bir başka sergi de İlimizin Demirci İlçesinden Ressam İsmail Çeşmeci’nin resim sergisi görülmeye değer. Geleneksel yaşantıları yağlıboya resmetmiş… Birisi resimler için yaptığı yorumda, “şu resimdeki kadın, benim anam. Şu resimdeki adam, benim babam” diye resimleri içselleştirmiş.

Tabloları gezerken seyrine doyamadım. Güzel bir yanı da tablolarından oluşan bir albümü ressamın hediye ediyor olmasıydı. Onu da saklayacağım.

İsmail Çeşmeci, BOTAŞ Finansman Ve Muhasebe Daire Başkanlığından emekli olup Lise yıllarından beri resim yapmakta ve 23 senedir resimlerini sergilemektedir. Uluslararası Resim etkinliklerine de katılmış olan Ressam İsmail Çeşmeci’nin sergisi görülmeye değer.

Fırsat bulursam bugün de Sultan Camii haziresindeki Şifa Tıp Merkezindeki bir başka resim sergisini gezeceğim.

Hâsılı bu hafta geleneksel Mesir saçımı dolayısıyla kültür ve sanat faaliyetleri yönüyle bir Manisa Haftasındayız. Manisa ve çevresindeki hemşerilerimin dikkatlerine sunarım.