GİZLİ TEHDİT ANTİBİYOTİK…
Collège de France Onursal Profesörü Philippe Sansonetti, bilinçsiz antibiyotik kullanımının tüm dengeleri alt-üst ettiğini söyledi. Sansonetti “Derelerimiz bile antibiyotikli hale geldi. Daha da ötesi evimizdeki akan sular bile antibiyotikli” dedi.
Institut français Türkiye, Collège de France’da Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kürsüsü sahibi ve Onursal Profesörü Philippe Sansonetti’yi İzmir’de sağlık dünyası ile buluşturdu. Sansonetti, Ege Üniversitesi’nde “Sağlıktan Hastalığa, İnsanlar ve Mikrobiyomları Arasındaki Moleküler Çapraz Görüşmeler” konulu bir konferans verdi. Moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bölümünden Doç Dr. Nalan Gülşen Ünal ve Tıbbi Biyoloji Bölümünden Doç. Dr. Sunde Yılmaz Süslüer’in yaptığı konferans, antibiyotik kullanımının mikrobiyom üzerindeki yıkıcı etkilerini gözler önüne serdi.
Profesör Sansonetti, antibiyotiklerin kontrolsüz kullanımı ve çevreye yayılmasıyla ilgili uyarılarda bulunarak “Antibiyotikler artık yalnızca sağlık amacıyla değil, hayvancılık ve balıkçılıkta büyüme faktörü olarak da kullanılıyor. Bu, antibiyotik direncinin yayılması için en uygun ortamı yaratıyor” dedi. Çevresel kirleticiler haline gelen antibiyotiklerin ekosistemlerin, bitkilerin ve hayvanların mikrobiyal kompozisyonunu değiştirdiğini belirten Sansonetti şunları söyledi: “Avrupa Birliği’nin Horizon projesi kapsamında birkaç yıl önce yapılan bir çalışma, gezegenin nehirlerinin yüzde 65’inin mikroorganizmalar için ölümcül olmayan, ancak alt limitin hemen altında antibiyotiklerle kirlendiğini göstermiştir. Bu, antibiyotiklerin her yerde olduğunu, evlerimizdeki musluk suyunda bile bulunabileceğini gösterir”
Konferans sonunda, antibiyotik kullanımının sınırlandırılması ve mikrobiyomun korunmasının gelecekteki tıp uygulamaları için çığır açıcı olabileceği vurgulandı.