İSPANYOLLARDAN TÜRK ZEYTİN ZEYTİNYAĞINA YOĞUN İLGİ

İSPANYOLLARDAN TÜRK ZEYTİN ZEYTİNYAĞINA YOĞUN İLGİ

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, sektörün 2022/23 sezonunun değerlendirileceği 'Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Buluşması 2021 Yılı İhracat Ödül Töreni'nde zeytin ve zeytinyağı ihracat şampiyonlarının başarılarını taçlandıracak.

Türkiye’de tüm zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarının çatı kuruluşu Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, sektörün 2022/23 sezonunu ve başarılı geçen İspanya ticaret heyetini “Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Buluşması”nda değerlendirecek. Aynı zamanda “2021 Yılı Zeytin-Zeytinyağı İhracatı Ödül Töreni”nde zeytin ve zeytinyağı ihracat şampiyonlarının başarıları taçlandırılacak.

Türk Zeytincilik Sektörünün tarihi bir sezon yaşadığına değinen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, “Türkiye, 2022/23 sezonunda 735 bin tonluk sofralık zeytin rekoltesiyle dünya birincisi olurken, zeytinyağında 421 bin ton rekolteyle dünya ikinciliği konumuna yükseldi. Zeytinyağı ihracatımızda ABD’den sonra Türkiye’nin en büyük ihraç pazarı olan İspanya’da çok başarılı bir heyet geçirdik.  Dünya zeytinyağı rekoltesinin yüzde 50’den fazlasını tek başına karşılayan İspanya’ya Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonu ile 22 firmamızla 27 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında Sektörel Ticaret Heyeti organizasyonu düzenledik. 120’den fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi” dedi. 

Uluslararası Zeytin Konseyi rakamlarına göre, İspanya’nın 2020/21 sezonunda 1,4 milyon ton üretimle dünya toplam zeytinyağı üretiminin yüzde 46'sını tek başına gerçekleştiren dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi olduğunu vurgulayan Davut Er, “AB toplam zeytinyağı üretiminin yaklaşık yüzde 80'i İspanya tarafından gerçekleştiriliyor. Yıllık 537 bin ton zeytinyağı tüketimiyle dünyada ilk sırada yer alan İspanya, aynı zamanda önemli bir zeytinyağı ithalatçısı konumunda. 2021/22 sezonunda İspanya’ya zeytinyağı ihracatımızı miktar bazında yüzde 4 artırırken değer bazında ise yüzde 16 artışla 23,9 milyon dolar döviz geliri elde ettik” diye konuştu. Davut Er, “Bu sezon rekoltede dünya ikincisi olduk. İspanya’daki güçlü aktörlerle, üretici kooperatifleriyle, ithalatçılarla bir araya geldiğimizde karşılaştığımız yoğun ilgi gurur vericiydi. Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Çalıştayı ve 2021 yılı Ödül Törenimiz ile sektörümüzün bütün paydaşlarıyla bir arada başarımızı kutlayacağız” ifadelerini kullandı.

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI SEKTÖR BULUŞMASI

Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği Başkanı İsmail Uğural’ın moderatörlük yapacağı “Geçmişten Günümüze Zeytin-Zeytinyağı Sektörü ve Gelecek Beklentileri” isimli panelde Doç. Dr. Ahmet UHRİ, Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım ve Gıda Yüksek Mühendisi Müge Aşan Nebioğlu konuşmacı olarak yer alacak.

Güncel ekonomik gelişmeleri ise; Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel aktaracak.

Kategorideki diğer haberler

Kenan TOKGÖZ

Kenan TOKGÖZ

VEFA VE ADANMIŞLIK: YENİDEN İBADETE AÇILAN KEMERALTI CAMİİ ÜZERİNE BİR GÖNÜL YAZISI...

SÜPER LİG PUAN DURUMU

Puan Tablomuz Otomatik Güncellenmektedir.